svanfieldlogomedia_valkoinen.png

Larissa

spel 1

16.02.2021

Husrannsakan hos Larissa

Polis bär ut Larysas saker 16.2.2021.jp

Under onsdagen den 16.2 utför polisen i Belarus genomsökningar hemma hos många journalister och personer som arbetar med människorättsfrågor.

 

Frilansjournalisten Larissa bor med sin 14-åriga son i ett hus i staden Homel (Gomel). Hon väcks av att polisen bankar på hennes dörr. Redan innan räden har Larysa varit ångestfull och spänd. Hon har en plan och ett gömställe i sitt hus. I gömställe hinner hon gömma undan sin nya dator, som hon nyss har köpt eftersom polisen beslagtog hennes gamla dator vid gränsen, när hon kom hem från en semesterresa.

 

Journalistvänner i Sverige, Norge och Finland samlade ihop pengar till den nya datorn. Sonen är orolig och vill inte att polisen ska ta hans telefon, men Larissa hinner inte med sonen. Larissa öppnar till sist för poliserna som genomsöker hela hennes hus och också hennes garage och hennes bastu ute på gården. Garaget är fullt av gammalt bråte. Poliserna genomsöker klädskåp och tar bl.a med sig en gammal dator, hennes bankkort, papper, böcker och gammal elektronik.


Roller

  • Frilansjournalisten Larissa,

  • Larissas 14-åriga son,

  • 2-3 poliser.

 

Plats

  • Larissas och sonens hem

  • Föremål

  • Gammal elektronik och/eller sladdar

  • ev dator, papper, böcker och kläder

 

Material till historien

 

Lyssna från Yle Arenan på Aktuellt 17 där Marcus Floman intervjuar Larissa, 17.02.2021.

OBS! Programmet börjar vid ca 25 min! 

 

 

Anteckningar som journalisten Kerstin Weman-Thornell gjort och översatt från onlinemöte.

 

6 januari 2021 några veckor före husrannsakan

 

Då säger Larissa: "Jag känner rädsla. Går runt med konstant oro. Försöker koncentrera mig på min andning, och fokuserar också på praktiska saker: att hålla datorn gömd, att ha fängelseväskan beredd. En grupp som arbetar för mänskliga rättigheter har lovat att ta hand om min son om jag plötsligt skulle försvinna.Jag försöker också behålla humorn. Det blir ett sätt att komma över stressen och koncentrera mig på arbetet. Man måste vara stark, annars kan man inte arbeta."

Bilder från husrannsakan 16.02.2021 i Larissas hem 

Husrannsakan hos Larysa skåp 16.2.jpg
Husrannsakan vardagsrum Larysa 16.2 2020
Husrannsakan Larysa 16.2 stol.jpg

Bild: Larissa

För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt eller Charlotte Estman-Wennström

Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.

Jokes_tekstilogo_rgb.jpg
Rahasto_fonden_vaakalogo.jpg
Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_vi