top of page

Larissa
spel 1

16.02.2021
Husrannsakan hos Larissa

OBS! Larissa sitter i ett belarusiskt fängelse sedan 6.12.2022. Läs mer här.

Polis bär ut Larysas saker 16.2.2021.jp

I det här spelet ska ni spela upp händelserna under onsdagen den 16.2 2021 då polisen i Belarus utför genomsökningar hemma hos många journalister och personer som arbetar med människorättsfrågor.

 

Frilansjournalisten Larissa bor med sin 14-åriga son i ett hus i staden Homel (Gomel). Hon väcks av att polisen bankar på hennes dörr. Redan innan räden har Larysa varit ångestfull och spänd. Hon har ändå en plan. Men hon har utrustning som hon inte vill att polisen ska ta. Polisen beslagtog hennes gamla dator vid gränsen, när hon kom hem från en semesterresa i höstas.

 

Sonen är orolig och vill inte att polisen ska ta hans telefon, men Larissa hinner inte med sonen. Larissa öppnar till sist för poliserna som genomsöker hela hennes hus och också hennes garage och hennes bastu ute på gården. Garaget är fullt av gammalt bråte. Poliserna genomsöker klädskåp och tar bl.a med sig en gammal dator, hennes bankkort, papper, böcker och gammal elektronik. En polis har ansvar för att ta bilder och videon för att visa för chefen att de faktiskt jobbar med att försöka stävja aktivismen.

1. Spela först upp scenen när två- tre poliser träffas på morgonen på polisstationen för att förbereda sig för en dag av genomsökningar hos olika journalister och människorättsaktivister. Poliserna har fått order av myndigheterna att hinna med så många genomsökningar som möjligt och det är viktigt att de faktiskt hittar bevis som kan användas i eventuella rättegångar mot aktivister som vill ”göra revolution”. Aktivisternas röda och vita färger fungerar bra. Det viktigaste nu är att visa för chefen att de faktiskt ”jobbar hårt”. Det finns krav uppifrån på ”resultat” och polisen vill visa att man kan ”sköta” det här mycket bättre än t.ex KGB, här på det lokala planet.

2. Spela upp när poliserna börjar knacka på dörren utanför Larysas och sonens hus. Larysa vaknar men öppnar inte, utan reagerar med att börja springa runt och försöka fungera enligt sin ”plan”. Hon är rädd om sin utrustning. Sonen har också vaknat och är oroad över sin telefon. Larysa hinner inte med sonen. Poliserna skriker och bultar hårdare på dörren, Larysa måste till sist öppna.

3. I scen tre genomsöker poliserna Larysas hus och beter sig skrämmande. Larysa försöker vara så lugn som möjligt och upprepar att hon inte har gjort något. Poliserna försöker hitta bevis först inne hos Larysa där de hittar och tar bl.a en gammal dator, hennes bankkort, papper, böcker och gammal elektronik. Sonen får behålla sin telefon.

4. I den här scenen genomsöker polisen Larysas garage ute på gården. Det är fullt av gammalt bråte och poliserna blir frustrerade över att de inte hittar något spännande. Larysa upprepar att där inte finns något och blir mer självsäker, arg och upprörd. Sonen gömmer sig. Poliserna åker till sist iväg med tre pafflådor av ”bevismaterial”.

5. Larysa och sonen försöker städa upp efter poliserna och sonen är arg på Larysa för att hon ska jobba som journalist. Larysa försöker försvara sig så gott det går.


Roller

  • Frilansjournalisten Larissa,

  • Larissas 14-åriga son,

  • 2-3 poliser.

 

Plats

  • Larissas och sonens hem

  • Polisstationen

Föremål

  • Gammal elektronik och/eller sladdar

  • dator, papper, böcker och kläder

 

Material till historien

 

Lyssna från Yle Arenan på Aktuellt 17 där Marcus Floman intervjuar Larissa, 17.02.2021.

OBS! Programmet börjar vid ca 25 min!  OBS! programmet tas bort från Arenan tors 17.2.2022 .

Anteckningar som journalisten Kerstin Weman-Thornell gjort och översatt från onlinemöte.

 

6 januari 2021 några veckor före husrannsakan

 

Då säger Larissa: "Jag känner rädsla. Går runt med konstant oro. Försöker koncentrera mig på min andning, och fokuserar också på praktiska saker: att hålla datorn gömd, att ha fängelseväskan beredd. En grupp som arbetar för mänskliga rättigheter har lovat att ta hand om min son om jag plötsligt skulle försvinna. Jag försöker också behålla humorn. Det blir ett sätt att komma över stressen och koncentrera mig på arbetet. Man måste vara stark, annars kan man inte arbeta."

Bilder från husrannsakan 16.02.2021 i Larissas hem 

Husrannsakan hos Larysa skåp 16.2.jpg
Husrannsakan vardagsrum Larysa 16.2 2020
Husrannsakan Larysa 16.2 stol.jpg

Bild: Larissa

För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt 

Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.

Jokes_tekstilogo_rgb.jpg
Rahasto_fonden_vaakalogo.jpg
Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_vi
bottom of page