top of page

FLYKT
Spel 5

Familjen Gorkijs flykt

Flykt.png

​ I det här spelet får du spela med i en familjs flykt-historie.

Söndagen den 20 juni 2021 ska familjen Gorkij resa till Polen med flyg. De är en familj av tiotusentals välutbildade medelklassfamiljer som tvingas lämna Belarus på grund av landets diktator Alexander Lukasjenka. Pappa Roman har blivit förföljd av KGB en längre tid och hans arbetsgivare vill nu att han ska börja jobba från kontoret i Warshawa i stället. Att vänta är inte ett alternativ. Om han tvingas till ett KGB-förhör skulle de bara slå mig och jag skulle berätta allt, säger en skakad Roman. Det skulle skada alldeles för många andra.

 

Läs mer

Scener som spelas i rollspelet

 

1. Spela först upp situationen i april 2021 då polisen kommer till familjens lägenhet och Roman sitter inne ensam och jobbar på förmiddagen. Han har turen att ha lamporna släckta och lyckas undkomma genom att vara helt tyst och inte göra annat än radera sin telefon. Frun är på jobb och barnen i skolan då det händer. Poliserna bankar aggressivt på dörren och ringer i ringklockan och ropar. Situationen är skrämmande och varar länge men poliserna tror att ingen är hemma och ger upp. Efteråt får Roman flera samtal från ett okänt nummer som han inte svarar. Han berättar om vad som har hänt på jobbet och chefen bestämmer sig för att företaget skall försöka ordna med en flytt för Roman.

2. Spela upp scenen när Anna får höra av Roman (mitt under arbetsdagen) vad som har hänt och om att företaget vill att åtminstone han ska flytta till Polen. Roman förklarar också att hela familjen omedelbart måste bort från lägenheten. Anna och Roman börjar ringa runt till alla tänkbara, men detaljer skriver de bara i krypterade meddelande-appar som är säkra. Deras gamla hem och deras telefoner är kända av polisen nu, så barnen får inte ens komma hem från skolan, utan flyttar omedelbart till en tillfällig bostad som Annas väninnas släkting kan hyra dem. Spela upp scenen när barnen hämtas från skolan och får veta vad som har hänt.


3 Scen i ny lägenhet en månad senare. Familjen planerar flytten och hur de ska hålla kontakt med äldre släktingar och vänner som blir kvar. Hur förbereder man sig för att kanske aldrig återses och för att kanske aldrig igen se sitt kära hemland. Först är det dessutom lite oklart om hur och när familjen kan följa med Roman, men efter förhandlingar på arbetsplatsen och incidenten där Belarus myndigheter ”kapar” ett Ryan Air flygplan för att arrestera Raman Pratasevitj, blir saken klar. Hela familjen ska skaffa visum och ta samma flyg ut ur landet. Scenen avslutas i gråt och förvirring hemma i familjens nya lägenhet. Mormor och morfar som barnen älskar kommer att bli kvar i Belarus.

 

4. Spela upp hur  barnen har det i skolan som alltså är en vanlig skola i Belarus som ändå INTE har extra undervisning i nationalism och säkerhet som statliga skolor har börja ha. Skolans historielektioner har fokus också på belarussiska traditioner som barn i andra skolor inte får lära sig om. Barnen Simon 15 år har en ny flickvän som blir kvar i landet, Anton 7 års ena kompis har redan flyttat till Warshawa och han är nöjd när han berättar om beslutet att flytta för kompisarna i skolan. I skolan är vissa avundsjuka, vissa irriterade på att ”alla” lämnar landet. Vissa förbereder sig själva för att åka. Lärarna försöker diskutera ämnet så opartiskt som möjligt.

 

5. Spela upp en scen när Roman gömmer arkiv på Annas föräldrars sommarställe och talar med sina svärföräldrar som är kritiska till att familjen ska flytta. Svärföräldrarna tycker att Roman har dragit med Anna och barnen i för farlig, politisk verksamhet och att de kunde ha stannat utanför alltsammans och bara ”legat lågt”.

 

6. Spela upp en scen hur man packar för att flytta. Familjen ska åka med flyg så man kan inte ta med sig så mycket. Familjen förbereder sig också för kontrollen vid gränsen. Det finns en risk att familjen fängslas om regimen misstänker att man är en viktig regimkritiker som kan verka för exilregeringen utanför landet. Roman och Anna bygger därför upp fejkade sociala medie-konton så att man kan radera de normala kontona.

 

7. Spela upp scenen vid gränskontrollen. Gränspolisen öppnar väskor och det är mycket stressigt.

8. Spela upp en scen var familjen har kommit fram till Polen.

Obs! Kolla vilka roller som behövs i vilken scen. Samma person kan spela många roller här.
 
Roller

  • Roman

  • Anna

  • Poliser

  • Lärare

För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt eller Charlotte Estman-Wennström

Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av

Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.

Jokes_tekstilogo_rgb.jpg
Rahasto_fonden_vaakalogo.jpg
Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_vi
bottom of page