top of page

Belarus 2020

Protesterna i Belarus 2020–2021 är en rad protester och politiska aktioner i samband med presidentvalet i Belarus 2020, framför allt riktade mot den belarusiska regimen och president Aleksandr Lukasjenko som suttit som Belarus president sedan landet blev självständigt 1991, första valet var 1994. Inför valet har uppgett att 1300 oppositionella greps.

På valdagen, söndagen den 9 augusti, utropade Aleksandr Lukasjenko sig som segrare med mer än 80% av rösterna. Detta fick folk att reagera och gå ut på gatorna i protest. Responsen från polisen var hård, med batonger och vattenkanoner. På valdagen greps 120 människor och en person dödades av den belarusiska polisen.

 

Den 14 augusti utropade oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja sig som segrare i presidentvalet, hon menade att hon hade fått 60-70% av rösterna.

Söndagen den 16 augusti samlades enligt vissa bedömare över hundratusen demonstranter i huvudstaden Minsk. Demonstranterna bar på den gamla Belarusiska folkrepublikens röda och vita flaggor, som har blivit en symbol för protesterna och en markering mot Lukasjenko.  

(Wikipedia 29.04.2021)

 

August 2020: Violence in Belarus after elections

Wikipedia: 2020-2021 Belarusian protests

 

Wikipedia: Protesterna i Belarus

 

Europeiska rådet: Restriktiva åtrgärder efter valet i Belarus 2020

 

Europaportalen: Valet i Belarus var varken fritt eller rättvist

 

BBC: Belarusian presidential election 2020

Östgruppen: Agera konkret för de belarusiska demokraterna

 

För frågor om spelet, workshops och föreläsningar i samband med spelet, kontakta Ingrid Svanfeldt eller Charlotte Estman-Wennström

Yttrandefrihetens hjältar produceras av Svanfield Media och har utvecklats med stöd av Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur Jokes och Kulturfonden för Sverige och Finland samt Svenska Kulturfonden.

Jokes_tekstilogo_rgb.jpg
Rahasto_fonden_vaakalogo.jpg
Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_vi
bottom of page